interbellumwoning Mortsel

Een modernistisch burgerhuis wordt op een analoge wijze met de bestaande architectuur uitgebreid met een genereuze tuinkamer.

Project

Het huis aan de Kapelellei 25 te Mortsel is een van de weinige projecten die de architect Gabriël Vinck (1909-1955) in 1937 onder eigen naam ontwierp. In het ontwerp voor deze unieke woning was Vink duidelijk beïnvloed door de Amsterdamse school. Dit is terug te zien in de expressieve en dynamische vorm, de detaillering van de bakstenen en de decoratieve elementen in de gevel zoals de sterk gearticuleerde bakgoten.

Bij de huidige bewoners bestond de wens om het begane grond niveau uit te breiden, zonder de aanwezige architectuur van Vink aan te tasten of te verzwakken. Aan de achterzijde van de woning bevond zich reeds een achterbouw die niet van de hand van Vink was. Deze is vervangen door een nieuwe, iets grotere achterbouw die fungeert als tuinkamer. Bij het ontwerp is de architectuur van Vink uitgebreid bestudeerd. Dit resulteert in een tuinkamer die op een bakstenen sokkel is gezet. Deze sokkel is een verlenging van de bakstenen architectuur van Vink waarin gelijke details zijn opgenomen. Op deze sokkel is een lichte houten constructie geplaatst. Het dak van de uitbouw steekt uit op gelijke wijze uit zoals de bestaande bakgoten. Aan de voorzijde bevindt zich een houten vouwdeur, waardoor de ruimte over de gehele breedte naar de tuin geopend kan worden.

De ruimte loopt aan de binnenzijde over in de bestaande keuken en eetkamer die volledig vernieuwd worden. Een groen tegelpatroon bindt de verschillende ruimtes. De nieuwe keuken bestaat uit een eiland en een kastenwand, die in material en kleur aansluiten bij de uitbreiding en de tegelvloer

 

044MORT
interbellumwoning Mortsel
Opdrachtgever
Stappaerts-Verstraelen
Locatie
Kapellellei 25 Mortsel
Fase
gerealiseerd