Rozemaai Antwerpen

De wijk Rozemaai is een sociale woonwijk met veel grote appartementsgebouwen, die een brug vormt tussen het centrum van Ekeren en de Noorderlaan in Antwerpen. De wijk wordt de komende jaren stapsgewijs grondig vernieuwd. In samenwerking met Atelier Kempe Thill neemt RE-ST de renovatie van twee brutalistische woonschijven uit de jaren 70 op zich.

Project

De site bevindt zich enerzijds tussen het natuurgebied ‘de Oude Landen’ en anderzijds nabij de snelweg en Antwerpse haven. Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp bevatte dan ook het versterken van de visuele relatie met de omgeving, samengaand met het afzwakken van de milieubelasting die door de industrie wordt veroorzaakt.

De twee appartementsblokken zijn volledig herontworpen, om een betere woonkwaliteit te genereren alsook om de gebouwen beter te integreren in het nieuwe masterplan. De twee gerenoveerde gebouwen vormen het startschot en symbolisch “billboard” voor de grootschalige herontwikkeling van de gehele wijk.

Alle bestaande gevels, balustraden, trappenhuizen, technische installaties en het complete interieur van de twee gebouwen werden verwijderd. Alleen het beton skelet is behouden. De buitengevels zijn compleet opnieuw ontworpen en geven het geheel een betere verhouding. Er wordt een sokkel toegevoegd als klassiek architectonisch element en de bestaande structuur werd bekleed met hoogwaardige, isolerende gevels.

Nieuwe transparante trappenhuizen, liften en entreehallen aan beide uiteinden van de gebouwen geven de gebouwen een duidelijkere oriëntatie op het publieke domein. De gemeenschappelijke ontsluitingszones worden door het open karakter, het zicht op de omgeving en de zachte materialisatie, kwalitatieve ruimtes die uitnodigen tot ontmoeting tussen de bewoners.

Aan de zijde van het natuurgebied “de Oude Landen”worden de moderne appartementen voorzien van een volglazen gevel, in combinatie met toegevoegde royale terrassen met glazen balustrade die een intense relatie met de omgeving aangaan. De materialisatie van de binnenruimtes is stevig en slijtvast, met oog op de snel wisselende bewoners. De glazen balustrade van de gaanderij en de ontsluiting, de glazen balustrade van de buitenruimte, de binnengevel met grote beglazingen en de verbeterde vloer van de gaanderij maken dat een open en vriendelijk leefklimaat ontstaat dat een sterke relatie met de buitenruimte aangaat.

115ROZE
Rozemaai Antwerpen
Opdrachtgever
Woonhaven Antwerpen cvba
Locatie
Jef van Hoofstraat, Rozemaai Ekeren, Antwerpen
Fase
Gerealiseerd
Partners
Atelier Kempe Thill, BAS, SB Heedfeld